Hová vezethetnek a magyarországi fellépések Kárpátalján

     screenshot_1_1.jpg

     2018 elején a Kárpátaljai régió majdnem az ukrán média fő levelezője lett. Egyenként voltak olyan események, amelyek az ukrán népesség és a magyar kisebbség közötti kapcsolatok éles súlyosbodását jelezték. Tavaly februárban az ismeretlen személyek kétszer (4. és 27.) megtámadták a Magyar Kulturális Társaság irodáját Ungváron. A  támadók felggyútottak az irodát és náci feliratokat hagytak a falakon. Március 16-án éjjel Beregszászban kilenc magyar rendszámú autókat rongáltak meg, és ez a cselekvés egyértelműen a Kárpát-Ukrajna kihirdetésének évfordulója volt, amelyet március 15-én ünnepeltek.

         Természetesen az összes incidens a magyar külügyminisztérium megfelelő reakciójához vezetett. A magyar kulturális központ hivatalának gyújtása után az ukrán nagykövetet a Külügyminisztériumba hívták, és a magyar kormány bejelentette, hogy szükség van egy EBESZ misszió megnyitására Kárpátalján. A Beregszászi esemény csak megerősítette ezt a retorikát.

        Az Ungvári Magyar Kulturális központ elkövetőit nagyon gyorsan letartóztatták. Hirtelen kiderült, hogy a f elelősök Lengyelország polgárai. Mint kiderült, ez egy provokáció volt, amelyet más államok állampolgárai tettek az Orosz Föderáció érdekében. A Lengyel erőforrás a tvp.info tájékoztatja, hogy a gyújtogató bűnözőknek csak 1000 zlotyt fizettek (kb. 7000 UAH).

       Az előadók a "Falanga" és a "Zmina" lengyel ultra-jobb pártjainak aktivistái voltak. A "Zmina" vezetője, Piskorski Mateusz több éve ítéli meg az Orosz Föderáció különleges szolgálataival való együttműködést.

         Ez a provokáció az ukrán-magyar kapcsolatok romlásához vezet. Ez Oroszország érdeke, amely érdekli a nyugati szomszédjának destabilizálását, ahol a hibrid háború már folyamatban van. De a lengyel radikálisok fejedelme kedvező volt neki, mert a vezetők meghibásodása esetén a lengyelek és az ukránok közötti kapcsolatok súlyosbodhattak, akik még nem voltak a legjobbak.

         A magyar kulturális központ elleni támadás szervezője Manuel Oxenreider botrányos német újságíró volt, aki az Orosz Föderációval való együttérzéséről ismert. Ö támogata az "L/DNR" -et, és gyakran beszél orosz TV-csatornákon. Ráadásul Marcus Frohnmaier, a német parlament helyettesének tanácsadójaként dolgozik, aki a németországi „jobb alternatívák” -on, a jobboldali lengyel radikális pártokhoz hasonlóan, Kreml előtti pozíciót képvisel.

        Ha a lengyel radikálisok kalandjai, akik az ukránokkal szemben támasztott követeléseiket még egy amatőr számára írják le, akkor a német politikusok és az Orosz Föderációhoz kapcsolódó újságírók jelenléte egyértelműen az orosz ösvényre mutat.

     A Kárpátaljai magyarok iránti támadás története bizonyítja, hogy az ukrán társadalom feszültségeit mesterségesen ösztönzik más orosz föderációhoz szorosan kapcsolódó államok képviselői. Moszkva, amely folyamatosan ragaszkodik az ukrán béke iránti vágyhoz, valójában érdekli az ukránok vérontását és gyilkosságait. Kárpátaljai történelmet jól magyarázza az a tény, hogy az elmúlt néhány év Ukrajna keleti részén zajlott le, ahol az oroszoknak sikerült teljes háborút megoldaniuk.