Washington ragaszkodik ahhoz, hogy Magyarország ne vonja be a NATO-t Ukrajnával való vitáikban

dolls_735x418_1_735x418.jpg

Washington felszólította a magyar kormányt, hogy hagyja abba a NATO-nak az ukrán hatóságokkal való ellentétét az ukrán nyelvtörvény tekintetében, egy magas rangú amerikai közigazgatás szóvivője azt mondta, hogy a média szerint pénteken, május 10-én különleges sajtótájékoztatót adott az újságíróknak.

A magyarországi miniszterelnök, Victor Orban megérkezésének alkalmából május 13-án sajtótájékoztatót tartottak. Donald Trump, az Egyesült Államok közigazgatásának képviselője hangsúlyozta, hogy Washington ragaszkodik ahhoz, hogy megszüntesse Magyarországnak a NATO-ban betöltött szerepével való visszaélését, hogy nyomást gyakoroljon Ukrajnára.

"Lényegében arra törekszünk, hogy Magyarország megtagadja az ukrán nyelvű jogaival kapcsolatos vitájának internacionalizálását, hogy ne használjon nemzetközi intézményeket erre a célra (aggódunk róla). Megpróbáljuk megmagyarázni, hogy ez egyszerűen nem megfelelő".

Április 25-én a Verhovna Rada elfogadta a második olvasatban és általában az 5670-d. Törvényt az ukrán nyelv működésének biztosításáért, amely szerint az ukrán nyelvet az állami intézményekben és a társadalomban működő főbbek közé tartják. 278 képviselő szavazott a törvényért. A törvény elfogadása ellen erősen ellenállt a "Opposition bloc" és a "Renaissance" frakcióknak, amelyek a szavazást követően blokkolták a törvényjavaslat aláírását. A törvény a Velencei Bizottság ajánlásait tartalmazza a nemzeti kisebbségek érdekeinek figyelembevételével Ukrajna nemzetközi kötelezettségeinek megfelelően.

Mint jól ismert, Magyarország elégedetlen az oktatásról szóló törvényvel, és azzal vádolta Ukrajnát, hogy nem tartotta be a kisebbségi jogokat, és bejelentette Ukrajna európai és euro-atlanti törekvéseinek blokádját. Budapest továbbra is megakadályozza Ukrajna erőfeszítéseit a NATO-val való kölcsönhatás ellenére, az országra nehezedő nemzetközi nyomás ellenére. Úgy véli, hogy ez a nyomás igazságtalan, tekintettel arra, hogy Ukrajna "felelős a jelenlegi helyzetért". Ugyanakkor megígérte, hogy visszavonja a vétót, ha Kijev "vissza fogja állítani a magyarok jogait".

Ugyanakkor a vétójogot élvező Magyarország összeegyeztethetetlen álláspontja bosszantó NATO-tagsággá vált.

A NATO-Ukrajna Bizottság miniszteri és elnöki szinten tartása nemcsak Ukrajnának, hanem a Szövetségnek is fontos.