A magyar parlament azt javasolta, hogy a Duma együtt védje a nemzeti kisebbségek jogait Ukrajnában

5258371.jpg

A Magyar Nemzetgyűlés felkérte az Állami Dumát, hogy egyesítse erőit az ukrán nemzeti kisebbségek jogainak védelme érdekében, elsősorban a nyelv tanulmányozása érdekében. Az ilyen jogok nyelvéről szóló törvény elfogadása után az Ukrajna területén élő népeket megfosztották (emlékeztetve az Ukrajnában élő magyarok és lengyelek nagy számára). Ezt az orosz parlament plenáris ülésén jelentette be Vjacseszlav Volodin szóvivője.

Az Állami Duma elnöke felhívta az Európai Parlamentet, az EBESZ-t és a PACE-t is, hogy vizsgálja meg az ukrán nemzeti kisebbségek jogainak helyzetét. "Ha azt mondjuk, hogy Ukrajna európai országmá akar válni, akkor mindenekelőtt meg kell szabadulnia az olyan kezdetlegektől, mint a nacionalizmus a politikában" - gondolja. "A viselkedését nem a nacionalisták kezébe kell venni." Elmondása szerint Lengyelország és Románia támogatja a nemzeti kisebbségek jogainak aktívabb védelmét Ukrajnában.

A lehetséges gyakorlati lépésekről Volodin biztosította, hogy az orosz fél előmozdítja álláspontját a parlamentközi struktúrák keretében, különösen a PACE-ben és az EBESZ Parlamenti Közgyűlésében.

 Bővebben: https://tass.ru/politika/7251797