A KMKSZ-TUKZ és a UMDP politikai pártok veszítenek a Kárpátaljai helyi választásokon

 oth-520x250-1.jpeg

December 22-én a kárpátaljai régióban választások tartottak 9 egyesített területi közösségben de leginkább a Kaszonyi OTG megválasztására hívták fel a figyelmet, amely 8 falut (Hetyen, Zápszony, Vadastanya, Kaszony, Papitanya, Csonkapapi, Rafajnaújfalu és Beregsom) tartalmazott, ahol a magyar szakszervezetek jelöltje és az ukrán párt «A nép szolgája» (Szluha narodu) vettek részt a választásokban.

Ezekben a településekben a magyar nyelvû népesség százaléka a többség. Meggyőző győzelem érdekében a KMKSZ és a Magyar Demokrata Párt egyesítette és támogatta egyetlen jelöltet, Barta Szabolcsot. Még érdekesebb az a tény, hogy ezekben a falvakban a KMKSZ és a Magyar Demokrata Párt központja a legtöbb és aktív. De a Kaszonyi OTG választását Sándor Tovt nyerte meg, a "Nép szolgája" párt jelöltje.

Ez a magyar erők második veresége a magyar kisebbségek településeken (A magyar erők első veresége az ukrán parlamenti választásokon).

Az Nép szolgája jelölt győzelme jelezte a helyi lakosság vágyát, hogy gazdasági, kulturális irányban fejlődjön.

Ez a helyzet megtagadta néhány magyar politikus állítását, miszerint a magyarok nem fogadták el Ukrajnában a hivatalos állami hatalmat és annak politikáját.

Ez egyfajta üzenet a hivatalos Budapest számára a retorika megváltoztatásának szükségességéről, valamint az ukrán hatóságok állandó, indokolatlan vádairól, miszerint nem tartják tiszteletben a nemzeti kisebbségek jogait olyan konstruktív lépésekre, amelyek minden területen javítják a nemzeti kisebbségek fejlődését és jólétét.