A KMKSZ vezetője, Brenzovics, egy Bali üdülőhelyen, fellebbezést írt alá Zelenszkij felé

p_314183_1_slidertop2.jpg

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség és KMKSZ elnöke, Brenzovics László családjával Indonéziában nyaralott, amikor az ő nevében hitelesítették az ukrán elnöknek a fellebbezést, hogy ne írjon alá új törvényt a teljes középoktatásról.

Egy új törvény elfogadása, amely semmiképpen nem korlátozza az állam nemzeti kisebbségeinek jogait, hanem inkább az ukrán és magyar nyelven tantárgyakat szabályozza, enyhítő tényezővé kellett válnia a magyarországi konfliktus megoldásában, de a magyarok ismét diszkriminációnak hívják.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) vezetői, Brenzovics László elnökletével, a törvény elfogadása után azonnal sürgös találkozóra mentek Ungvárban, és úgy döntöttek, hogy személyesen fellebbezést tesznek az ukrán elnök felé, hogy ne írja alá olyan törvényt, amely «amely fenyegeti a nemzeti kisebbségek, köztük a Kárpátaljai magyarok nyelvének és identitásának megőrzését.».

A találkozón más aláírók is jelen voltak - László Zubánics, az ukrán magyar demokratikus egyesület elnöke és Ildikó Orosz, a II. Rákoczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Intézet elnöke, akik Beregszázban aláíráskor voltak. Mindez lehetetlenné teszi számukra bármilyen dokumentum aláírását.

Kiderül, hogy a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség vezetője, amelynek gondoskodnia kell a térség magyarairól, meg kell őriznie nemzeti identitását, javítani kell oktatásukban, kultúrájukban és pénzügyi helyzetükben, kizárólag „papírokon” és hangos nyilatkozatokban, gyakorlatilag anélkül, hogy szavaikat cselekedetekkel megerősítené.