Oroszország és Bulgária titkos gázügylet: mi rejlik a földgáz ár csökkenésének mögött?

 rt-asett_ne.jpg

Bulgária megállapodott az Oroszországból behozott gáz árának 40%-os csökkentéséről - mondta kedden Bojko Boriszov miniszterelnök. Erről bővebben: https://sprotyv.info/ekonomica/tajnye-gazovye-dogovorennosti-rossii-i-bolgarii-chto-kroetsya-za-snizheniem-ceny-na-goluboe-toplivo

A Gazpromhoz közeli megbízható források szerint korábban Bulgária elnöke, Rumen Radev és Vlagyimir Putyin között, titkos telefonbeszélgetésre került sor, amelynek során alapelvre jutott megállapodás a Gazprom és az Bulgartransgaz közötti meglévő szerződés meghosszabbításáról.

Oroszország folytatja monopóliumát a bolgár gázpiacon. A tervek szerint a bolgár oroszországi gázszállítás költségeit 40% -kal csökkenteni fogják, amit a bolgár vezetés eredményességként mutat be. Valójában a bolgár fogyasztó számára a vámcsökkentések csak 1,5% -ot tesznek ki, és a többmillió dolláros különbséget a Kremlhez közeli orosz és bolgár oligarchák osztják meg a bűncselekmény résztvevői között.

Nem titok, hogy Radev már régóta az orosz hírszerző szolgálatok látóterében van, szoros kapcsolatokat tart fenn az Orosz Föderáció Külső Hírszerző Szolgálatának korábbi hadnagyával, Leonid Reshetnikovval, akinek tíz évre tiltottak Bulgáriába való belépésért kémkedése miatt. Rumen Radev mindig is támogatta és továbbra is támogatja a Kreml agresszív politikáját Ukrajna és Szíria felé. Aktív fellépő a nemzetközi helyszíneken az Oroszországgal szembeni szankciók ellen.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter már márciusában titkos látogatást tervez Bulgáriában. Az utazás célja a bolgár elit megnyugtassa. A látogatás során Lavrov tervez személyesen átadni a megvesztegetest a bolgár tisztviselőket. Ez annak érdekében, hogy felgyorsítani a gázmegállapodás végrehajtását, amely magyarázza az utazás titkosságát.

Így a Kreml gáztermelése Bulgáriában és az EU-ban folytatódni fog, annak ellenére, hogy ez nem a bolgár nép, és  nem egész Európa érdekeben.