Minden a mi Ukrajnahoz tartozik

2019.dec.07.
Írta: Olga Knyazeva Szólj hozzá!

A magyar parlament azt javasolta, hogy a Duma együtt védje a nemzeti kisebbségek jogait Ukrajnában

5258371.jpg

A Magyar Nemzetgyűlés felkérte az Állami Dumát, hogy egyesítse erőit az ukrán nemzeti kisebbségek jogainak védelme érdekében, elsősorban a nyelv tanulmányozása érdekében. Az ilyen jogok nyelvéről szóló törvény elfogadása után az Ukrajna területén élő népeket megfosztották (emlékeztetve az Ukrajnában élő magyarok és lengyelek nagy számára). Ezt az orosz parlament plenáris ülésén jelentette be Vjacseszlav Volodin szóvivője.

Az Állami Duma elnöke felhívta az Európai Parlamentet, az EBESZ-t és a PACE-t is, hogy vizsgálja meg az ukrán nemzeti kisebbségek jogainak helyzetét. "Ha azt mondjuk, hogy Ukrajna európai országmá akar válni, akkor mindenekelőtt meg kell szabadulnia az olyan kezdetlegektől, mint a nacionalizmus a politikában" - gondolja. "A viselkedését nem a nacionalisták kezébe kell venni." Elmondása szerint Lengyelország és Románia támogatja a nemzeti kisebbségek jogainak aktívabb védelmét Ukrajnában.

A lehetséges gyakorlati lépésekről Volodin biztosította, hogy az orosz fél előmozdítja álláspontját a parlamentközi struktúrák keretében, különösen a PACE-ben és az EBESZ Parlamenti Közgyűlésében.

 Bővebben: https://tass.ru/politika/7251797

Az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) fő feladata a nemzetbiztonság védelme - hangsúlyozta a szolgálat vezetője

 n_6765_11222022.jpg

A SZBU reformja az, hogy hatékonyan kell elkezdenie az elfogultságot. Az SZBU elnöke, Ivan Bakanov kijelentette ezt Cristian Leon Turcanu román ukrán nagykövettel folytatott találkozón.

A szolgálatvezető szerint az SZBU reformjáról szóló új törvénytervezet kiegyensúlyozott és konstruktív annak érdekében, hogy a modern szintű operatív munka elvégzése és az Ukrajnában 2014 óta fennálló összes kockázat és fenyegetés minőségi kezelése érdekében.

"Fő feladatunk a nemzetbiztonság védelme, és ebben az értelemben nem lehet kompromisszum" - mondta Ivan Bakanov.

Cristian Leon Turcanu, az román ukrán nagykövet biztosította az ukrán képviselőket, hogy kész együttműködni az minden szükséges ügyben az ukrán biztonsági szolgálatnak.

Címkék: Ukrajna, SZBU

Ukrajna biztonsági szolgálata nyitottabbá válik a vállalkozások számára - Ivan Bakanov

 n_6758_72701291.jpg

Ukrajna biztonsági szolgálatának nyitottabbnak kell lennie az üzleti élet számára. Ezt az ukrán biztonsági szolgálat vezetője Ivan Bakanov állította az üzleti közösséggel folytatott találkozón.

Klimov az Ukrán Vállalkozók Szövetségének elnöke hangsúlyozta, hogy a legfontosabb dolog, amelyet az üzlet ma a rendészeti ügynökségektől vár el, kiszámíthatóságát, a játékszabályok érthetőségét és az üzleti tevékenységekbe való beavatkozás minimalizálását.

Ugyanakkor az ukrán biztonsági szolgálat vezetője hangsúlyozta, hogy a szolgáltatási reformról szóló törvénytervezetet mind a hazai, mind a nemzetközi szakértők és szervezetek egyaránt pozitívan értékelték. Az olyan befolyásos szervezetek, mint a NATO és a Európai Unió tanácsadó missziója Ukrajnában, a korábbi kiadásokhoz képest a legmagasabb szintű világszintnek leginkább megfelelőnek hívták.

Andriy Gunder az ukrán Amerikai Kereskedelmi Kamara elnöke hangsúlyozta készségét az Ukrajna biztonsági szolgálata és az üzleti közösség közötti további hatékony együttműködésre.

Külön, a szolgálat vezetője, Ivan Bakanov, megjegyezte, hogy a reform végrehajtásának megvárása nélkül az SZBU most változik. És mindent megtesz annak érdekében, hogy nyitottabbá váljon az üzletek és a polgárok számára.

Az SZBU nem engedte meg katonai áruk külföldre történő kivitelét

 

Az ukrán biztonsági szolgálat letartóztatta az egyik EU-ország állampolgárát, aki megpróbálta páncélozott járművekhez szállított katonai javakat illegálisan szállítani az állami határon át Európába.

Az ukrán biztonsági szolgálat аz ukrán-lengyel határon egy külföldi vezetésű autóban dízelmotor találtak, amelyet harci páncélozott járművek felvételére használnak.

Az exportált berendezések becsült költsége körülbelül 400 000 UAH.

 

Címkék: Ukrajna, SZBU

Ukrajnában SZBU elfogta az Iszlám Állam terrorszervezet egyik vezetőjét

n_6716_95817410.jpg

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) a CIA-val és a georgiai belügyminisztériummal együttműködve őrizetbe vette Kijev mellett az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet egyik kulcsfiguráját.

A közlemény szerint az elfogott férfi egy bizonyos Al Bara Sisani néven ismert, georgiai állampolgárságú férfi. 2013 óta töltött be magas rangú tisztet az Iszlám Államban, a szervezet néhai "hadügyminiszterének", a georgiai csecsen Abu Omar as-Sisaninak a helyettese volt. Miután utóbbit 2016-ban likvidálták, Al Bara Sisani Szíriából Törökországba utazott, ahol folytatta a terrorszervezett koordinálását.

 n_6716_19632153.jpg

 2018 nyarán érkezett illegálisan Ukrajnába hamis útlevéllel, ahonnan tovább folytatta a terrorszervezet egy különleges csoportjának a koordinálását. A férfit annál a Kijev környékén lévő háznál vették őrizetbe, ahol lakott. Fotójának elemzése alapján megállapították, hogy a férfi egyezik a körözött terroristával.

Jelenleg kiadatás előtti letartóztatásban van. Az ukrán hatóságok még ellenőrzik, hogy Ukrajnában követett-e el bűncselekményt.

Címkék: Ukrajna, SZBU, IDIL

Ivan Bakanov első nagy interjúja, mint az Ukrán Biztonsági Szolgálat vezetője

bakanov_sbu.jpg

Ivan Bakanov, az új kormány egyik legtitokzatos tisztviselője, az egyik első interjút adott. A SZBU elnöke válaszolt az újságíró minden kérdésére.

Bakonov hangsúlyozta, hogy manapság 27 ezer ember dolgozik a biztonsági szolgálatban. Kommunikáció van a csapattal es kérdések megbeszélése. Azt is megjegyezte, hogy a hétköznapi alkalmazottak professzionalizmusa ihlette őt.

Elmondása szerint az SBU személyzetének frissítést kell tennie. Az idősebb alkalmazottak a régi kategóriákat gondolják. A fiatalok ebben az értelemben fejlettebbek, és nem félnek a SBU-t váró változásoktól.

Bakanov megjegyezte, hogy az ukrán biztonsági szolgálatról szóló törvényt hosszú ideig fejlesztették ki, konzultáltak a nemzetközi partnereinkkel, közvetlenül a biztonsági szolgálat személyzetével, az ukrán szakértőkkel. Nekünk úgy tűnik, hogy meglehetősen kiegyensúlyozott és kiegyensúlyozott törvényünk van. Nagyon sok olyan kérdést vet fel, amelyre a nemzetközi közösség és az ukrán társadalom egyaránt ragaszkodott.

A szöveg végleges változatát Ukrajna elnöke fogja benyújtani. A szerzők, munkatársak és egy csomó ügyvéd az Elnöki Hivatalból és a szakértők részt vettek a dokumentum kidolgozásán.

Azt is megjegyezte, hogy vannak vitapontok, mivel bármilyen reformnak pénzre van szüksége.

Bakanov hangsúlyozta, hogy a szolgálatnak egyedi tevékenységei vannak más országok (USA, Egyesült Királyság) bűnüldöző szerveivel. Például egy ilyen műveletet az FBI tisztviselőivel közösen hackerek nemzetközi csoportjának felfedése céljából hajtottak végre.

Bakanov hangsúlyozta, hogy a biztonsági szolgálatok egyedi műveleteket folytatnak más országok rendészeti szerveivel.

A SZBU elnöke megjegyezte, hogy a legfrissebb szociológiai felmérés azt mutatja, hogy a hallgatók száma és a bizalom a SZBU képviselői között jelentősen megnőtt.

Címkék: Ukrajna

A közösségi hálózatok népszerű csoportjai irányíthatják az FSB-t

 

A Kreml célja Ukrajna összetörése, rágalmazása és felosztása. Ezért az agresszív ország folyamatosan harcol velünk minden fronton. Az orosz szolgálatok háborút folytatnak minden fronton, a Donbass-ban és a közösségi hálózatokon. Pszeudopatriotikus csoportok létrehozásával a közösségi hálózatokon, és hamis információkat helyezve oda, hogy befolyásolja polgáraink gondolatait, és ösztönözze őket az ukránellenes/oroszellenes előadásokra. A biztonsági szolgálat személyzete gyakran érvényteleníti erőfeszítéseit. A Facebook-nak száz ukrán oldalt, csoportot és fiókot kellett törölnie, amelyek orosz hamisítványokat terjesztettek Ukrajnáról.

Bárki bejuthat az orosz különleges szolgálatok ügyesen elhelyezett csapdájába. Erről Oleg Szamojlenko, az állami érdekek ellentétes hírekkel foglalkozó osztályának az SBU információbiztonsága területén működő tisztviselője mondta el.

Megfelelően és célszerűen hajtva végre polgárháborúba vezethet bennünket.

Az ilyen technológiák egyik legszembetűnőbb példája az Orosz Föderáció polgára, Szergej Zsuk (más néven Stepan Mazur, más néven Mikola Gajduk) tevékenysége. 2017 februárjában felfedtük őt, és biztosítottuk a számlák blokkolását, amelyeket a közösségi hálózatokon hozott létre és kezelt: «Ukrajna hazafiai», «ukrán forradalom», «mindenki Majdanra, «az Útmutató forradalmának előmozdítása», «Majdan-3», «Mi - Ukrajna hazafisai». Ezeknek a fiókoknak a teljes közönsége elérte a fél millió felhasználót.

 

Hazatérve a háborúból, a Szergej Zsuk átképzte magát az információs front harcosa, és elkezdett lemásolni az ukrán hazafiat, aki az ukrán békéért küzd..

Megállapítást nyert, hogy az ukrajnai helyzet destabilizálása és súlyosbítása érdekében, az elnök- és parlamenti választások előestéjén, Zsuk új, nagyszabású projektet hozott létre - az ukrán nemzeti hazafis csoportot. Regisztrált a Facebook-on, a Twitter-en, az Instagram-on és a YouTube-on. Vagyis jelen van a legnépszerűbb közösségi hálózatokban. És a különösen fontos üzenetek terjesztésére a bogár aktívan hírvivőket használ - Telegram és Viber.

Az ukrán tisztviselők bebizonyították, hogy az ukrajnai helyzet destabilizálása és súlyosbítása érdekében az elnök- és parlamenti választások előtt Szergej Zsuk új nagyszabású projektet hozott létre: «az ukrán nemzeti hazafiak csoportját». Az uj projektet regisztrált a Facebook-on, a Twitter-en, az Instagram-on és a YouTube-on. Ezt képviselik a legnépszerűbb közösségi hálózatok.

Csak a Facebookon 170 ezer követője van. Ezek Kijev, Kharkov, Dnyeper stb. Lakosai - Ukrajna egész területéről.

Ez a csoport aktívan ír olyan akciókról és gyűlésekről, amelyek valódi nemzeti-hazafias mozgalmakat szerveznek. Például információ a tiltakozásról «Ni Kapituljacii!» Szergej Zsuk azonnal közzétette, miután azok valódi számlákban megjelentek.

A Szergej Zsuk nemcsak «az ukrán National Patriot csoportot» hozta létre, hanem a kisebb közönségeket is – «az ukrán elnök Radnikja» (több mint húsz ezer követővel), «a 9. kattintás Verhovna Rada» (hat ezer ember), 73% (kettő ezer), «Bohóc» (körülbelül ezer, másnap az oldal le volt tiltva), «Nі kapitulоacii» (már törölve), «Igazság az ATO-ról és Maidanról» (több mint ezer ember), «UPA március» «Zakhistimo Ukrainsky Zemlyu»(szintén már törölve).

A cél - az eltérések elvetése az ukránok legalább egy részében - elérte. Sőt, mindig nagyon trükkös provokatív kérdéseket tesz fel, amelyek megvitatása után az emberek szinte készek bizonyos cselekmények elkövetésére, beleértve az illegális cselekedeteket is. Vagyis ha helyesen és célszerűen hajtjuk végre ezeket a tevékenységeket, akkor valóban polgárháborúba kerülhetünk.

A kutatások azt mutatják, hogy az utóbbi években az emberek jobban bíznak a közösségi hálózatokban, mint a televízióban és a nyomtatott médiában. Az ellenfelek ezt használják az elferdített információk feltárására és a köztudat manipulálására. Ez egy nagyon súlyos globális probléma.

Sokan most ülnek a közösségi hálózatokon. Ezért meg kell tanulnia minden információ ellenőrzését. Ez nem nehéz. Valódi felhasználóval mindig megtalálja a fényképeit, néhány adatot róla, szövegeket és videókat, amelyeket közzétesz, „tetszik” vagy „szuper” jeleket. És ha csak egy fotó található a fiókban és néhány másolat, akkor azonnal vigyáznia kell. Ha meghívást kap egy csoportra, akkor derítse ki a rendszergazdát, és alaposan tanulmányozza a profilját. A tech technikai támogatás most a Facebook kék pipát helyez a csoportok oldalára. Ez azt jelenti, hogy az ellenőrzés befejeződött, és az oldal eredeti.

Az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének főtitkára, Jens Stoltenberg meg van győződve arról, hogy Ukrajna a NATO tagja lesz

zelen-nato4.jpg

A NATO-Ukrajna Bizottság ülésén a felek megállapodtak egy aktualizált, összevont projektcsomagban.

Jens Stoltenberg hangsúlyozta, hogy a szövetség soha nem ismeri el Oroszország Krím-félsziget illegális annektálását.

"A NATO támogatja Ukrajna szuverenitását és területi integritását; soha nem ismeri el a Krím Oroszország általi illegális annektálását. Elítéljük Oroszország agresszív tevékenységeit a Fekete-tenger térségében" - mondta Stoltenberg.

Ukrajna és az Észak-atlanti Szövetség közös gyakorlatokat tart a Fekete-tengeren. A pontos dátumot azonban még nem adták meg. Zelenszky hangsúlyozta a kiberbiztonsági együttműködés szükségességét a NATO-val.

Ami a norman formátumot illeti, Zelenszky elmondta, hogy Ukrajna a maga részéről teljesíti a „Norman négy” országok vezetõinek találkozójának feltételeit.

Jens Stoltenberg emlékeztette Ukrajnát a Velencei Kisebbségi Jogi Bizottság ajánlásainak végrehajtásának szükségességére.

Megállapította, hogy a kisebbségi kérdések folyamatos aggodalomra adnak okot a NATO-tagország számára. A főtitkár hozzátette, hogy a Velencei Bizottság ajánlásainak végrehajtása Ukrajnától függ, és azt mondta, hogy meghallotta az ukrán oldalt a 7 ajánlás közül 6 végrehajtásáról.

Arra a kérdésre, hogy a szövetség Ukrajnát „szürke zónává” hagyja-e Oroszország és Európa között, a NATO főtitkára elmondta, hogy Ukrajna partner. Ezen felül Stoltenberg elmondta, hogy míg Ukrajna nem tagja a NATO teljes jogú tagjának, a szövetség továbbra is az országgal folytatott erős és erőteljes együttmüködés támogatója.

Budapesten az oroszok felszentelték k az 1956-os forradalom áldozatainak emlékműjét

75614071_2824049930992402_9134940588670451712_n.jpg

 

Tegnap este Budapesten felszentelték az 1956-os forradalom áldozatainak emlékművet, éppen a magyar gyász napján.

A bukott hősök csillagára alkalmazott szöveg: "1956 megismételhetjük", "Az orosz világ visszatér."

Ezenkívül az emlékművet vörös festékkel eloltották, és gyászkoszorúkat szétszórták.

A jelenlegi magyar kormány nagyon szereti versenyezni a Oroszországal abban a témában, hogy ki több piszkos trükköt szervez Ukrajnának.

Magyarország még mindig nem tudja megtanulni a megfelelő leckét az 56. évtől:

A Kreml mindig elárul.

És ez a szabály nem tartalmaz kivételt.

Decentralizáció: a Kárpátalja regionális egyesített területi közösségeivel kapcsolatos fő kérdések

decentralizaciya_v_dejstvii_5_glavnyh_voprosov_po_otg_na_zakarpat_e_preview_medium.jpg

Szeptember 26-án a Kárpátaljai Regionális Tanács végül jóváhagyta a régió közösségeinek fejlesztési tervét. A Központi Választási Bizottság október 11-én a Kárpátalján 9 OTG-ben választásokat tervez.

Vladimir Feszkov, a decentralizáció szakértője szerint a közösségek fejlesztésének hosszú távú terve fontos, mivel ennek összhangban áll az egyesített területi közösségek (OTG) kialakítása. Amikor az állam kijelentette, hogy az egyesület önkéntes, minden közösséget olyan környezetbe helyezte, ahol megengedték maguknak, hogy egyesüljenek, de nem volt világos, hogyan kell ezt megtenni. De továbbra is nem csak közösségeket akarunk létrehozni, hanem képessé váló területi közösségeket is; ezért a helyi önkormányzat megerősítése érdekében reform folyik.

Nem csak közösségeket akarunk létrehozni, hanem képessé váló területi közösségeket is; ezért reform történik a helyi önkormányzat megerősítése érdekében.

Erre a dokumentumra azért van szükség, hogy a Minisztertanács az OGT-terveket Ukrajna egész területén kialakításához

A jóváhagyott terv szerint a kárpátaljai közösségek 60 létrehozását tervezik (bár 54 közösséget terveztek a szakértői környezetben). Ez azonban nem azt jelenti, hogy ilyen nagy számban lesznek, mert az a lényeg, hogy a közösség életképes legyen.

Az ukrán minisztertanács mindazon közösségekben hagyja jóvá ezt a tervet, amelyeknek nincs kifogása. Ez azt jelenti, hogy körülbelül 30 közösséget lehet jóváhagyni. És a más közösségek esetében a további megállapodásnak szüksége lesz.

Az önkéntes társulási törvény előírja, hogy egy egyesített területi közösség csatlakozhat a szomszédos közösséghez. Az egyéni településeket illetően az egyik közösségtől való szétválás és a másikra való áttérés csak a Verhovna Rada döntésével lehetséges. Meg kell azonban érteni, hogy ez inkább kivétel, mint helyes gyakorlat.

A kárpátaljai etnikai egyesített területi közösségekkel (pl. Magyar) kapcsolatban nincs semmi baj. Fő feladatunk az, hogy képesek legyenek egyesített területi közösségek létrehozására. Vladimir Feszkov szakértő szerint a KMKSZ frakció a legeredményesebben viselkedett a szeptember 26-i ülésen. A KMKSZ nem a párt vagy a frakció kívánságára hívta fel a figyelmet, hanem arra, amit a társadalom akarta, és valóban ok van a kapacitásról beszélni.

A közösségben való egyesülés nem csak gazdasági mutató, hanem az etnikai, történelmi tényezőket is figyelembe veszik. Nem valószínű, hogy ez egy feszült helyzetet veszélyeztet-e a szeparatizmusra. Például másfél ezer falu volt, nyolc ezer közösséggel rendelkezik. Megváltoztatja ez a fej hatalmát? A törvény egy. Az Egyesült területi közösségeknek joguk van olyan döntéseket hozni, amelyek a hatáskörébe tartoznak. Ha túllépik a hatásköröket - ez az oka a bűnüldöző szervek munkájának És ez vonatkozik minden egyesített területi közösségre.