Minden a mi Ukrajnahoz tartozik

2020.ápr.30.
Írta: Olga Knyazeva Szólj hozzá!

A magyar autonómia projekt újabb kudarca

31974935_40566e78f9b2d4aa20c9c482a0f9f026_wm.jpg

Miközben a román kormány harcol a koronavírussal, a Szociáldemokrata Párt és a Magyarok Demokratikus Szövetsége megkísérelte előterjeszteni egy törvényjavaslatot, amely Erdélyt a magyarokhoz vezette volna egy magyar autonóm régió létrehozásával Romániában.

Az autonómiatervezetet kizárólag a Romániai Magyar Demokrata Szövetség frakciója támogatta.

A Román Demokratikus Magyarok Szövetsége által kezdeményezett projekt egy autonóm, jogi személyiségű régió létrehozását irányozta elő Romániában. Ide tartozott Kovaszna, Hargita megyék és Maros városa. Az autonómia négy évre kapja elnökét. A magyar nyelvet hivatalosvá kellett tenni, és közintézményekben kell használni; gondoskodott a "magyar nemzet szimbolizmusa" szabad felhasználásáról.

A kezdeményezés megfontolásának határideje március 25., amely arra késztette a képviselőket, hogy április 23-án elfogadják az úgynevezett "csendes eljárást". Vagyis a törvényjavaslatot az előterjesztett formában hagyták jóvá.

A rendkívüli ülést azért hívták össze, mert Romániában politikai botrányt váltott ki a tervezet képviselőházi hallgatólagos elfogadása, ami a megvitatására megszabott határidő lejárta miatt következett be.

A végleges döntést hozó szenátus név szerinti voksoláson 126 szavazattal 9 ellenében erősítette meg a – Székelyföld autonómiáját elutasító – szakbizottsági jelentést.

Klaus Iohannis, Románia elnöke azt mondta, hogy mindaddig, amíg ő egy ország elnöke, nem lesz hasonló törvény.

 

Az ukrán titkosszolgálat leleplezett egy Oroszországnak kémkedő tábornokot

szbus-1.jpg

 

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) őrizetbe vették az SZBU egyik tábornokát, Valerij Sajtanov vezérőrnagyot akit azzal gyanúsítanak, hogy éveken át Oroszországnak kémkedett, valamint terrorcselekményekben vett részt.

A tábornok leleplezését maga Ivan Bakanov, az SZBU főnöke jelentette be a Facebookon. Az SZBU felderítési részlege egyebek mellett azzal gyanúsítja a tábornokot, hogy részt vett az Adam Oszmajev elleni merénylet kitervelésében. 2017. október 30-án ismeretlenek tüzet nyitottak Kijev közelében Adam Oszmajev, a Vlagyimir Putyin orosz elnök elleni merényletkísérlettel vádolt férfi és felesége, Amina Okujeva autójára. A nő életét vesztette, Oszmajev megsérült. Mindketten önkéntesként harcoltak ukrán oldalon a Donyec-medencei fronton. Ezt megelőzően is volt egy merényletkísérlet Oszmajev ellen. 2017. június 1-jén egy fegyveres Kijev belvárosában pisztollyal tüzet nyitott Oszmajevre, aki akkor is megsebesült.

Sajtanov vezérőrnagy – aki az “A” különleges műveleti központ egyik vezetője volt – ezzel egy időben Oroszországnak kémkedett, amit alátámasztanak a hatóság birtokába került anyagok, köztük hang- és videofelvételek – írta közleményében az SZBU sajtószolgálata. Az SZBU felderítési részlege szerint még 2014-ben szervezte be az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB). Igor Jegorov ezredessel állt ügynöki kapcsolatban, aki az FSZB-nél annak a részlegnek a munkatársa, amely más országokban – köztük Ukrajnában – végrehajtandó felderítő, illetve diverziós műveletek, terrorcselekmények kitervelésére, megszervezésére és lebonyolítására szakosodott.

Az SZBU tudomása szerint Sajtanov információkat gyűjtött és adott át az FSZB-nek egyebek mellett a Donyec-medencei fegyveres konfliktus övezetében zajló fedett műveletekről, valamint az azokban részt vevő személyekről, az ukrán titkosszolgálatok nemzetközi együttműködéseiről, az SZBU hírszerzési és a műveleti részlegeinek vezető munkatársairól, hírszerzők kiválasztásáról és kiképzéséről.

A SZBU 38 hamis információ terjesztőt azonosított a COVID-19-ről

630_360_1569399799-180.jpg

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat folytatja a koronavírus-hamisítók terjesztését. A múlt héten 38 embert azonosítottak.

Különösen Dnipro városában az SZBU megszüntette az internetes agitátor tevékenységét, aki az orosz különleges szolgálatok feladataként hamis információkat közzétett a szociális hálózatokban a COVID-19 terjesztéséről Ukrajnában.

Ugyancsak felszólította az Ukrajna alkotmányos rendjének és területi integritásának megsértésére, a megfelelő feladatokat egy ukrán kurátor kapta az Orosz Föderációtól.

A pánik kiváltására ukrán állampolgárok   között Dnipro egyik lakosának fényképeket és videókat kellett készítenie, üres polcokkal az boltokban es nagy sorakkal a patikában, hogy feljegyezze a speciális felszerelések és a rendészeti munkát. Ezt követően az ügyfelek azt tervezték.

A propagandahamisítások között volt egy videó, amelyben egy tömegközlekedési verekedés történt, mivel az egyik utas állítólag köhögött és koronavírus jeleit mutatta. Tegnap az ukrán biztonsági szolgálat megbízhatatlannak tagadta.

További információ: https://ssu.gov.ua/en/news/1/category/21/view/7335#.Nk0fGvhl.dpbs

Néhány napon belül az Ukrán Biztonsági Szolgálat 6 embert felfed amelyek hamis információkat terjesztettek koronavírus-rol

n_7300_53511640.jpg

 

Az SZBU internetes agitátort tartóztatott le Odesszából, amely a COVID-19-rel kapcsolatos hamis információkat terjesztett és az agresszív ország érdekében elősegítette a szeparatizmust. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat es Nemzeti Rendrséggel együttmúködve 5 személyt letartóztatottak, Csernyivci és Luhanszk régióban.

A hírszerző szolgálatok megállapították, hogy az ukrán állampolgárnak nemcsak a koronavírussal kapcsolatos hamis információk kellett terjeszténi, hanem az Ukrajna területi és államhatárának megváltoztatására felszólító anyagok közzétételével is.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat ismételten sürgeti, hogy ne bízzon a nem ellenőrzött forrásokból származó információkban és arra kéri az állampolgárokat hogy ne terjesszék az ilyen üzletet tovabb.

A koronavírusok terjedésével kapcsolatos minden naprakész információ elérhető az ukrán Egészségügyi Minisztérium és más kormányzati ügynökségek hivatalos weboldalán.

https://ssu.gov.ua/ua/news/1/category/21/view/7300#.exqioc57.dpbs

Címkék: Ukrajna, SZBU

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat új vezetése alatt mutat magas eredményeket és modernizálódik

n_7290_29574491.jpg

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU), Ivan Bakanov vezetésével, magabiztosan halad az európai szabványok szerinti reform felé. Bakanov vezetése alatt az SZBU jelentős lépést tett a rezonáns esetek megnyitásahoz es a kábítószer-kereskedelem elleni küzdelem terén.

A héten befejeződött a Bolgár Köztársaságból Ukrajnába történő kiadatás Olekszij Moszkalenko (Levin), akit gyanúsítottak a Katerina Handzjuk elleni támadásban való részvételről. 

https://ssu.gov.ua/ua/news/1/category/21/view/7290#.qYQP1lb0.dpbs

«Ahogy ígértük, bízunk benne, hogy a Katerina Handzjuk esetében а végső pont felé haladunk. Számunkra ez a kérdés alapvető fontosságú. És a gyanúsított kiadatása felgyorsítja a gyilkossággal kapcsolatos végső vizsgálatot. Van egy példa, amelyet ebben az esetben be kell mutatnunk - mindenki, aki elkövet bűncselekményt, igazságos büntetéssel jár.» - mondta Ivan Bakanov, az Ukrán Biztonsági Szolgálat vezetője.

Korábban:

Katerina Handzjuk ukrán civil aktivista, a herszoni polgármester tanácsadója, akit súlyos égési sérülésekkel ápoltak több mint három hónapon át egy kijevi kórházban, miután támadója tömény kénsavat spriccelt rá az arcát véve célba, lakása előtt, a dél-ukrajnai Herszonban.

Címkék: Bulgaria, Ukrajna, SZBU

Oroszország és Bulgária titkos gázügylet: mi rejlik a földgáz ár csökkenésének mögött?

 rt-asett_ne.jpg

Bulgária megállapodott az Oroszországból behozott gáz árának 40%-os csökkentéséről - mondta kedden Bojko Boriszov miniszterelnök. Erről bővebben: https://sprotyv.info/ekonomica/tajnye-gazovye-dogovorennosti-rossii-i-bolgarii-chto-kroetsya-za-snizheniem-ceny-na-goluboe-toplivo

A Gazpromhoz közeli megbízható források szerint korábban Bulgária elnöke, Rumen Radev és Vlagyimir Putyin között, titkos telefonbeszélgetésre került sor, amelynek során alapelvre jutott megállapodás a Gazprom és az Bulgartransgaz közötti meglévő szerződés meghosszabbításáról.

Oroszország folytatja monopóliumát a bolgár gázpiacon. A tervek szerint a bolgár oroszországi gázszállítás költségeit 40% -kal csökkenteni fogják, amit a bolgár vezetés eredményességként mutat be. Valójában a bolgár fogyasztó számára a vámcsökkentések csak 1,5% -ot tesznek ki, és a többmillió dolláros különbséget a Kremlhez közeli orosz és bolgár oligarchák osztják meg a bűncselekmény résztvevői között.

Nem titok, hogy Radev már régóta az orosz hírszerző szolgálatok látóterében van, szoros kapcsolatokat tart fenn az Orosz Föderáció Külső Hírszerző Szolgálatának korábbi hadnagyával, Leonid Reshetnikovval, akinek tíz évre tiltottak Bulgáriába való belépésért kémkedése miatt. Rumen Radev mindig is támogatta és továbbra is támogatja a Kreml agresszív politikáját Ukrajna és Szíria felé. Aktív fellépő a nemzetközi helyszíneken az Oroszországgal szembeni szankciók ellen.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter már márciusában titkos látogatást tervez Bulgáriában. Az utazás célja a bolgár elit megnyugtassa. A látogatás során Lavrov tervez személyesen átadni a megvesztegetest a bolgár tisztviselőket. Ez annak érdekében, hogy felgyorsítani a gázmegállapodás végrehajtását, amely magyarázza az utazás titkosságát.

Így a Kreml gáztermelése Bulgáriában és az EU-ban folytatódni fog, annak ellenére, hogy ez nem a bolgár nép, és  nem egész Európa érdekeben.

Az orosz média sugárhamisítást hajtott végre Kárpátalján

20200227121905-9503.jpg

Hamis információkat jelentettek az orosz különleges szolgálatok által ellenőrzött médiumokon, amelyek szerint az Ungvári Nemzeti Egyetemen eltűnt a radioaktív sugárzás forrása (eszköz), amely állítólag bizonyos mennyiségű radioaktív anyagot tartalmaz (plutónium-239).

Az elsődleges forrás az orosz hírszerzés által vezérelt táviratcsatorna. Az elsődleges túllépéshez azokat az online webhelyeket használják, amelyeket Ukrajna területén nemrég blokkoltak (dnr-online, hír-front, goloszpravdy, Myroszlav Berdnik blogja stb.).

Az információk első kiadására tegnap este került sor.

http://karaulovlife.ru/news/v-zakarpatskoy-oblasti-bessledno-ischez-radioaktivnyy/9503

Ez a Putyin-korszak vége?

main.jpg

Vlagyimir Putyin népszerűsége az orosz állampolgárok körében gyorsan csökken. Az elmúlt hat évben a jóváhagyási osztálya 85,9% -ról 35% -ra esett le, mondja a Levada Center.

Az elmúlt öt évben az oroszok számára dolgozó úgynevezett "győzelmeinek" (Krím annektálása és Oroszország jelenléte Szíriában) hatása most elveszett. A Novorosszijszk projekt kudarcot vallott, és az orosz kémek olyan "teljesítései", mint a Salisbury-ben, Berlinben, Franciaországban, Montenegróban és más országokban zajló események, amelyek valójában nemzetközi terrorcselekmények, nem büszkék.

Most propaganda. A Kreml média felbujtása felveti az orosz városok utcáin megfigyelt gyűlöletet. Az erőszak szintje növekszik, különösen a háztartásban.

Oroszország sok pénzt költ a "forró háborúkra", valamint a "hibrid háborúkra" az egész világon. Számos hamis „köztársaságot” - Donyeckot, Dnyeszteren túllépést stb. - táplál a saját nép helyett. Nem is beszélve az orosz lobbitól Nyugaton.

Ez tovább romlik. Néhány orosz szakértő szerint Oroszország még a GDP 1,3% -os növekedése mellett is elmarad a legtöbb kelet-európai országtól és a posztszovjet térségtől.

A fentiek alapján az orosz vezetőknek felül kell vizsgálniuk a közpolitikát, és meg kell figyelniük a saját országukat anélkül, hogy beleütni az orrunkat más országok belügyeibe

A Beregszászi régió falusi tanácsának elnöke tolmácson keresztül kommunikál az újságírókkal, mert gyakorlatilag nem használja ukránul (VIDEO)

1582040203-841.jpg

 

András Mester nemcsak Gecse falu elnöke, hanem a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács vezetője.

Felmerül a kérdés: ha Gecse falu vezetője folyékonyan beszél ukránul, akkor miért kommunikál újságírókkal magyarul? Ha nem, akkor újabb kérdés merül fel: az ilyen rangú tisztviselő visszaélhet-e Ukrajna jogszabályaival?

Az ukrán nyelv működésének biztosításáról szóló törvény szerint a köztisztviselők kötelesek folyékonyan beszélni ukránul, beszélni ukrán nyelven munka közben es sajtókonferenciákon.

További információ:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=rMKNmX3SSEM&feature=emb_logo

A KMKSZ vezetője, Brenzovics, egy Bali üdülőhelyen, fellebbezést írt alá Zelenszkij felé

p_314183_1_slidertop2.jpg

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség és KMKSZ elnöke, Brenzovics László családjával Indonéziában nyaralott, amikor az ő nevében hitelesítették az ukrán elnöknek a fellebbezést, hogy ne írjon alá új törvényt a teljes középoktatásról.

Egy új törvény elfogadása, amely semmiképpen nem korlátozza az állam nemzeti kisebbségeinek jogait, hanem inkább az ukrán és magyar nyelven tantárgyakat szabályozza, enyhítő tényezővé kellett válnia a magyarországi konfliktus megoldásában, de a magyarok ismét diszkriminációnak hívják.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) vezetői, Brenzovics László elnökletével, a törvény elfogadása után azonnal sürgös találkozóra mentek Ungvárban, és úgy döntöttek, hogy személyesen fellebbezést tesznek az ukrán elnök felé, hogy ne írja alá olyan törvényt, amely «amely fenyegeti a nemzeti kisebbségek, köztük a Kárpátaljai magyarok nyelvének és identitásának megőrzését.».

A találkozón más aláírók is jelen voltak - László Zubánics, az ukrán magyar demokratikus egyesület elnöke és Ildikó Orosz, a II. Rákoczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Intézet elnöke, akik Beregszázban aláíráskor voltak. Mindez lehetetlenné teszi számukra bármilyen dokumentum aláírását.

Kiderül, hogy a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség vezetője, amelynek gondoskodnia kell a térség magyarairól, meg kell őriznie nemzeti identitását, javítani kell oktatásukban, kultúrájukban és pénzügyi helyzetükben, kizárólag „papírokon” és hangos nyilatkozatokban, gyakorlatilag anélkül, hogy szavaikat cselekedetekkel megerősítené.