Minden a mi Ukrajnahoz tartozik

2019.dec.27.
Írta: Olga Knyazeva 1 komment

A kisebbségi nyelvekről szóló törvénytervezetet 2020 elején mutatják be

pershiy-zastupnik-ministra-kulturi-molodi-ta-sportu-anatoliy-maksimchuk-620x360.jpg

Az ukrán Verhovna Rada humanitárius és információs politikájának bizottságának ülésén Anatolij Maximcsuk a kulturális, ifjúsági és sportminiszter első helyettese bejelentette a nemzeti kisebbségek nyelveiről szóló törvényjavaslat 2020 első negyedévének megbeszéléséről.

Maximcsuk tájékoztatta a bizottság tagjait a fő megjegyzésekről amely tartalmazza a Velencei Bizottság véleményében a nyelvi törvényről.

Velencei Bizottság megjegyezte, hogy a törvény nem teljesen megvilágítva van és

nem teljesen indokolt álláspont a különböző nyelveken.

A KMKSZ-TUKZ és a UMDP politikai pártok veszítenek a Kárpátaljai helyi választásokon

 oth-520x250-1.jpeg

December 22-én a kárpátaljai régióban választások tartottak 9 egyesített területi közösségben de leginkább a Kaszonyi OTG megválasztására hívták fel a figyelmet, amely 8 falut (Hetyen, Zápszony, Vadastanya, Kaszony, Papitanya, Csonkapapi, Rafajnaújfalu és Beregsom) tartalmazott, ahol a magyar szakszervezetek jelöltje és az ukrán párt «A nép szolgája» (Szluha narodu) vettek részt a választásokban.

Ezekben a településekben a magyar nyelvû népesség százaléka a többség. Meggyőző győzelem érdekében a KMKSZ és a Magyar Demokrata Párt egyesítette és támogatta egyetlen jelöltet, Barta Szabolcsot. Még érdekesebb az a tény, hogy ezekben a falvakban a KMKSZ és a Magyar Demokrata Párt központja a legtöbb és aktív. De a Kaszonyi OTG választását Sándor Tovt nyerte meg, a "Nép szolgája" párt jelöltje.

Ez a magyar erők második veresége a magyar kisebbségek településeken (A magyar erők első veresége az ukrán parlamenti választásokon).

Az Nép szolgája jelölt győzelme jelezte a helyi lakosság vágyát, hogy gazdasági, kulturális irányban fejlődjön.

Ez a helyzet megtagadta néhány magyar politikus állítását, miszerint a magyarok nem fogadták el Ukrajnában a hivatalos állami hatalmat és annak politikáját.

Ez egyfajta üzenet a hivatalos Budapest számára a retorika megváltoztatásának szükségességéről, valamint az ukrán hatóságok állandó, indokolatlan vádairól, miszerint nem tartják tiszteletben a nemzeti kisebbségek jogait olyan konstruktív lépésekre, amelyek minden területen javítják a nemzeti kisebbségek fejlődését és jólétét.

Dnyipropetrovszkban az SZBU blokkolta az ukránellenes internetes propagandisták tevékenységét

 5a8ccc45c86ea40bb5db374483a6f0b0-wide-big.jpg

Ukrajna biztonsági szolgálata megakadályozta a Dnyipropetrovszk régió két lakosának illegális tevékenységeit, akik az ukránellenes anyagokat terjesztették a közösségi hálózatokon. Az üzemeltetők és a speciális szolgálatok nyomozói úgy találták, hogy az online agitátorok provokatív tartalmat jelentenek a közösségi hálózatokon, beleértve az Ukrajnában tiltott tartalmakat is. A terjesztett anyagok felszólítottak Ukrajna területi integritásának megsértésére.

Az ügyben részt vevő személyek helyiségeinek átkutatása során a rendészeti tisztviselők számítógépes eszközöket és jogellenes tevékenység bizonyítékait találtak.

Ukrajna biztonsági szolgálata csak ez év decemberében jelentette meg Odesszában, Zaporozhye-ban és Herszonban az ukránellenes propagandistákat.

Csak decemberben a biztonsági szolgálat tisztviselői felfedtek az ukránellenes propagandistákat Odesszában, Zaporozhye-ban és Herszonban.

Címkék: Ukrajna, SZBU

Jövőre Ukrajnába azokat a tisztviselőket, amely nem fogja használni a hivatalos nyelvet, megbüntetik

ukran-nyelv4.jpg

Jövőre Ukrajnában indul az Államnyelv Védelmi Intézete. Tatyana Monahova let az Intézet vezetője. Az intézet fog ellenőrizni a nyelvi törvény betartását és szankcionálja a jogsértőket.

Monakhova szerint az a személy, aki nyilvánosan tisztviselőként vagy a kormány képviselőjeként jár el, köteles az állami nyelvet használni.

Ha a tisztviselő megsérti ezt a törvényt, akkor lehet rá panaszkodni.

Az intézet megvizsgálja a panaszt és először magyarázó beszélgetést folytatnak, de nem segítenek - pénzbírságot fogunаk írni.

A maximális büntetés a jogsértésért kb. 12 ezer hrivnya.

A magyar parlament azt javasolta, hogy a Duma együtt védje a nemzeti kisebbségek jogait Ukrajnában

5258371.jpg

A Magyar Nemzetgyűlés felkérte az Állami Dumát, hogy egyesítse erőit az ukrán nemzeti kisebbségek jogainak védelme érdekében, elsősorban a nyelv tanulmányozása érdekében. Az ilyen jogok nyelvéről szóló törvény elfogadása után az Ukrajna területén élő népeket megfosztották (emlékeztetve az Ukrajnában élő magyarok és lengyelek nagy számára). Ezt az orosz parlament plenáris ülésén jelentette be Vjacseszlav Volodin szóvivője.

Az Állami Duma elnöke felhívta az Európai Parlamentet, az EBESZ-t és a PACE-t is, hogy vizsgálja meg az ukrán nemzeti kisebbségek jogainak helyzetét. "Ha azt mondjuk, hogy Ukrajna európai országmá akar válni, akkor mindenekelőtt meg kell szabadulnia az olyan kezdetlegektől, mint a nacionalizmus a politikában" - gondolja. "A viselkedését nem a nacionalisták kezébe kell venni." Elmondása szerint Lengyelország és Románia támogatja a nemzeti kisebbségek jogainak aktívabb védelmét Ukrajnában.

A lehetséges gyakorlati lépésekről Volodin biztosította, hogy az orosz fél előmozdítja álláspontját a parlamentközi struktúrák keretében, különösen a PACE-ben és az EBESZ Parlamenti Közgyűlésében.

 Bővebben: https://tass.ru/politika/7251797

Az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) fő feladata a nemzetbiztonság védelme - hangsúlyozta a szolgálat vezetője

 n_6765_11222022.jpg

A SZBU reformja az, hogy hatékonyan kell elkezdenie az elfogultságot. Az SZBU elnöke, Ivan Bakanov kijelentette ezt Cristian Leon Turcanu román ukrán nagykövettel folytatott találkozón.

A szolgálatvezető szerint az SZBU reformjáról szóló új törvénytervezet kiegyensúlyozott és konstruktív annak érdekében, hogy a modern szintű operatív munka elvégzése és az Ukrajnában 2014 óta fennálló összes kockázat és fenyegetés minőségi kezelése érdekében.

"Fő feladatunk a nemzetbiztonság védelme, és ebben az értelemben nem lehet kompromisszum" - mondta Ivan Bakanov.

Cristian Leon Turcanu, az román ukrán nagykövet biztosította az ukrán képviselőket, hogy kész együttműködni az minden szükséges ügyben az ukrán biztonsági szolgálatnak.

Címkék: Ukrajna, SZBU

Ukrajna biztonsági szolgálata nyitottabbá válik a vállalkozások számára - Ivan Bakanov

 n_6758_72701291.jpg

Ukrajna biztonsági szolgálatának nyitottabbnak kell lennie az üzleti élet számára. Ezt az ukrán biztonsági szolgálat vezetője Ivan Bakanov állította az üzleti közösséggel folytatott találkozón.

Klimov az Ukrán Vállalkozók Szövetségének elnöke hangsúlyozta, hogy a legfontosabb dolog, amelyet az üzlet ma a rendészeti ügynökségektől vár el, kiszámíthatóságát, a játékszabályok érthetőségét és az üzleti tevékenységekbe való beavatkozás minimalizálását.

Ugyanakkor az ukrán biztonsági szolgálat vezetője hangsúlyozta, hogy a szolgáltatási reformról szóló törvénytervezetet mind a hazai, mind a nemzetközi szakértők és szervezetek egyaránt pozitívan értékelték. Az olyan befolyásos szervezetek, mint a NATO és a Európai Unió tanácsadó missziója Ukrajnában, a korábbi kiadásokhoz képest a legmagasabb szintű világszintnek leginkább megfelelőnek hívták.

Andriy Gunder az ukrán Amerikai Kereskedelmi Kamara elnöke hangsúlyozta készségét az Ukrajna biztonsági szolgálata és az üzleti közösség közötti további hatékony együttműködésre.

Külön, a szolgálat vezetője, Ivan Bakanov, megjegyezte, hogy a reform végrehajtásának megvárása nélkül az SZBU most változik. És mindent megtesz annak érdekében, hogy nyitottabbá váljon az üzletek és a polgárok számára.

Az SZBU nem engedte meg katonai áruk külföldre történő kivitelét

 

Az ukrán biztonsági szolgálat letartóztatta az egyik EU-ország állampolgárát, aki megpróbálta páncélozott járművekhez szállított katonai javakat illegálisan szállítani az állami határon át Európába.

Az ukrán biztonsági szolgálat аz ukrán-lengyel határon egy külföldi vezetésű autóban dízelmotor találtak, amelyet harci páncélozott járművek felvételére használnak.

Az exportált berendezések becsült költsége körülbelül 400 000 UAH.

 

Címkék: Ukrajna, SZBU

Ukrajnában SZBU elfogta az Iszlám Állam terrorszervezet egyik vezetőjét

n_6716_95817410.jpg

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) a CIA-val és a georgiai belügyminisztériummal együttműködve őrizetbe vette Kijev mellett az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet egyik kulcsfiguráját.

A közlemény szerint az elfogott férfi egy bizonyos Al Bara Sisani néven ismert, georgiai állampolgárságú férfi. 2013 óta töltött be magas rangú tisztet az Iszlám Államban, a szervezet néhai "hadügyminiszterének", a georgiai csecsen Abu Omar as-Sisaninak a helyettese volt. Miután utóbbit 2016-ban likvidálták, Al Bara Sisani Szíriából Törökországba utazott, ahol folytatta a terrorszervezett koordinálását.

 n_6716_19632153.jpg

 2018 nyarán érkezett illegálisan Ukrajnába hamis útlevéllel, ahonnan tovább folytatta a terrorszervezet egy különleges csoportjának a koordinálását. A férfit annál a Kijev környékén lévő háznál vették őrizetbe, ahol lakott. Fotójának elemzése alapján megállapították, hogy a férfi egyezik a körözött terroristával.

Jelenleg kiadatás előtti letartóztatásban van. Az ukrán hatóságok még ellenőrzik, hogy Ukrajnában követett-e el bűncselekményt.

Címkék: Ukrajna, SZBU, IDIL

Ivan Bakanov első nagy interjúja, mint az Ukrán Biztonsági Szolgálat vezetője

bakanov_sbu.jpg

Ivan Bakanov, az új kormány egyik legtitokzatos tisztviselője, az egyik első interjút adott. A SZBU elnöke válaszolt az újságíró minden kérdésére.

Bakonov hangsúlyozta, hogy manapság 27 ezer ember dolgozik a biztonsági szolgálatban. Kommunikáció van a csapattal es kérdések megbeszélése. Azt is megjegyezte, hogy a hétköznapi alkalmazottak professzionalizmusa ihlette őt.

Elmondása szerint az SBU személyzetének frissítést kell tennie. Az idősebb alkalmazottak a régi kategóriákat gondolják. A fiatalok ebben az értelemben fejlettebbek, és nem félnek a SBU-t váró változásoktól.

Bakanov megjegyezte, hogy az ukrán biztonsági szolgálatról szóló törvényt hosszú ideig fejlesztették ki, konzultáltak a nemzetközi partnereinkkel, közvetlenül a biztonsági szolgálat személyzetével, az ukrán szakértőkkel. Nekünk úgy tűnik, hogy meglehetősen kiegyensúlyozott és kiegyensúlyozott törvényünk van. Nagyon sok olyan kérdést vet fel, amelyre a nemzetközi közösség és az ukrán társadalom egyaránt ragaszkodott.

A szöveg végleges változatát Ukrajna elnöke fogja benyújtani. A szerzők, munkatársak és egy csomó ügyvéd az Elnöki Hivatalból és a szakértők részt vettek a dokumentum kidolgozásán.

Azt is megjegyezte, hogy vannak vitapontok, mivel bármilyen reformnak pénzre van szüksége.

Bakanov hangsúlyozta, hogy a szolgálatnak egyedi tevékenységei vannak más országok (USA, Egyesült Királyság) bűnüldöző szerveivel. Például egy ilyen műveletet az FBI tisztviselőivel közösen hackerek nemzetközi csoportjának felfedése céljából hajtottak végre.

Bakanov hangsúlyozta, hogy a biztonsági szolgálatok egyedi műveleteket folytatnak más országok rendészeti szerveivel.

A SZBU elnöke megjegyezte, hogy a legfrissebb szociológiai felmérés azt mutatja, hogy a hallgatók száma és a bizalom a SZBU képviselői között jelentősen megnőtt.

Címkék: Ukrajna