Kuleba: Ukrajna többet nem módosítja oktatási törvényét más országok követelésére

whatsapp_image_2020-09-09_at_11_51_56.jpeg

Ukrajna nem tervezi saját oktatási törvényének megváltoztatását, hogy megfeleljen bizonyos országok követelményeinek – jelentette ki Dmitro Kuleba külügyminiszter Bukarestben.

Az ukrán külügyminiszter úgy értékelte: a jogszabályt a Velencei Bizottság ajánlásai alapján már az európai szabványokhoz igazították, és Kijev nem tervez további módosításokat eszközölni rajta. Hozzátette: 2023-ig van idő arra, hogy a törvény hatályba léptetése során megtalálják a kisebbségek számára is megfelelő megoldásokat, hiszen szerinte Kijevnek is fontos, hogy az ott élő románok nemcsak ukrán állampolgárok, hanem románok is maradjanak.

Dmitro Kuleba szerint az ukrán-magyar viszonyt könnyen fel lehetne melegíteni, ha azt Kijeven kívül Budapest is akarná. Mindössze arra van szükség, hogy el kell távolítani a feszültséget gerjesztő izgató elemeket, mint a nyelv- és az oktatási törvény.

Szerinte a konfliktust Magyarország idézte elő az ukrajnai oktatási törvény kapcsán elfoglalt álláspontjával.

Ha sikerül kiemelni a kapcsolatokból ezt az izgató elemet, máris létrejöhet a széleskörű együttműködés Ukrajna európai integrációs törekvéseinek támogatása és a Kárpátaljára irányuló magyar beruházások terén.