Klimkin úgy véli, hogy Kárpátaljának körülbelül 20 évre van szüksége a "magyar kérdés" megoldásához.

59cb851c2e871-1.jpg

Klimkin szerint Kárpátaljának körülbelül 20 évre van szüksége a "magyar kérdés" megoldásához

Pavlo Klimkin, Ukrajna külügyminisztere 2014 júniusától 2019 augusztusáig kijelentette, hogy legalább 20 évnek kell eltelnie ahhoz, hogy növelje az ukrán nyelvű lakosok arányát Kárpátalján.

Szerinte ezen a 20 éven keresztül meg kell dolgozni a megoldásán.

"Nem történik meg, hogy ilyen bonyolult döntéseket hoznak egyszerre! Igen, az ukránoknak ilyen hajlamuk van - összetett kérdéseket egy csapásra megoldani: ma, jól vagy holnap reggel. Ez őrület, nem történik meg. De ma ezen kell dolgoznunk, ez fontos "Ne számítson arra, hogy ha a" holnap reggelre "vonatkozó kérdés nem oldódik meg, akkor valahogy magától megoldódik" - mondta Klimkin.

Klimkin szerint Ukrajna legfőbb feladata biztosítani Magyarországot arról, hogy Kárpátalja miatt aggódnunk kell nekünk, ez a mi térünk, de semmilyen módon nem ne avatkozzon be a magyarok kulturális vagy nyelvi identitásába. Ez nem az érdekünk  hogy a magyarok ukránokká váljanak.

Nagyon szomorú, amikor a magyaroknak el kell hagyniuk Ukrajnát és Magyarországra utazni, majd még tovább, mert nem tud elhelyezkedni a szülőföldjükön.