Még egypropaganda hamisítvány: A ukrán nyelvi törvény tiltja az eltérő bármely nyelv használatát

20190327151045.jpg

Az ukrán nyelvi törvénytervezet az ukrán nyelv használatáról sok különböző mítosz gyűlt össze. A leggyakoribb hogy az ukrán törvény elfogadása után Ukrajnában tilos az ukrán nyelvektől eltérő nyelveket használni. Az ilyen kijelentést az orosz média Ukraina.ru ..., Rambler, Pohnews terjeszti elő, hivatkozva Viktor Medvedcsuk és Jurij Bojko nyilatkozatára.

Törvénytervezet «Az ukrán nyelv mint államnyelv működésének biztosításáról», amelyet a Verhovna Rada a második olvasatán lesz megvizsgált, feltételezi, hogy az ukrán nyelv továbbra is marad az egyetlen állami nyelv Ukrajnában. A törvény azonban kimondja, hogy a törvény nem korlátozza a nemzeti kisebbségek képviselőinek nyelvi jogait. Ez lényegében azt jelenti, hogy az ukrán állampolgárok bármilyen nyelvet használhatnak.

A törvény azonban meghatározza azokat a tevékenységi területeket, amelyekben az ukrán nyelv kötelező - elsősorban a közigazgatásban és a helyi önkormányzati szervekben. Vannak azonban kivételek itt. A törvény 2. cikke előírja, hogy «a törvény nem vonatkozik a magánkommunikáció és a vallási szertartások szertartásokra». A sajtó a kisebbségek nyelvén is kiadható, feltéve, hogy egy részt ukrán nyelven adnak ki. A szolgáltatásnak ukránul kell lennie, de más nyelven is lehet - abban az esetben, ha az ügyfél maga akar. Az állam garantálja a nemzeti kisebbségek nyelvének megtanulásának jogát is. A tervek szerint az iskolák olyan osztályokat vagy csoportokat hoznak létre, amelyekben a tanulási folyamat nemcsak ukrán, hanem a nemzeti kisebbség nyelvén is megrendezésre kerül.