Kárpátaljai magyarok és az oktatásról szóló törvény

oktatasi_torveny.jpg

Egy kerekasztal került megrendezésre Uzhgorodban «Oktatási kereszteződésen: Párbeszéd a nemzeti kisebbségekkel» a Chernivtsi és Kárpátaljai régiókban. Megvitatták a projekteket: «Tanuljunk együtt» és a «finn támogatás az ukrán iskolai reformra».

A rendezvényt az ukrán Oktatási Kutatók Egyesülete szervezte Ungvári Nemzeti Egyetem alapján. A találkozó moderátorai: Szvetlana Schudlo és Okszana Zabolotna.

A rendezvényen szintén részt vett Aratok Vaatokari, a regionális oktatási igazgatóság vezetője, a média képviselői, az iskolavezetők és a magyar és szlovák nyelvű tanárok.

Először is, Vaatokari Arto röviden ismertette a projektet, amelyet a Finn Külügyminisztérium és az Európai Unió finanszíroz. Ezt az FCG International cég a Helsinki Egyetemmel együttműködve valósítja meg. A projekt négy évre szól, összesen 8 000 000 eurós költségvetéssel.

- Célunk az ukrán oktatási rendszer közvéleményének javítása. Támogatjuk az «Új ukrán iskola» iskolai reformot. Célunk egy olyan koncepció kidolgozása, amelynek célja az ukrán nyelv második nyelvének tanítása a nemzeti kisebbségek nyelvtanulásával rendelkező diákok számára, mondja Arto Vaatokari.

Amikor Ukrajnában elfogadták az oktatásról szóló törvényt, azt a Velencei Bizottság is megvizsgálta, amely ajánlásokat fogalmazott meg annak végrehajtására vonatkozóan. Ennek részeként kidolgoztunk egy útitervet a bizottsági határozatok végrehajtására. Ez valójában a projekt nyelvi összetevőjének összefüggésében történik.

A tényleges támogatást három fő tevékenységi területen nyújtják: a tanárok kulcskompetenciájának fejlesztése, az oktatás előmozdítása és az oktatási környezet támogatása.