Hogyan Kreml próbálta «megvásárolni» Moldovát

f756c4e-dodon-690.jpg

2013-ban, amikor Oroszország Ukrajnának (Viktor Janukovics elnök) 3 milliárd dolláros kölcsönt szándékozott nyújtani. Ennek a kölcsönnek az volt a célja, hogy biztosítsa győzelmét annak az elnöknek amelynek kényelmes Oroszországnak ráadásul az adósságláncokat rákötve.Oroszországhoz.

Amikor Putyinnak világossá vált, hogy nem vásárolhat ukránokat, úgy döntött, hogy más utat választ. Katonai agresszió révén, anektálta a Krím-félszigetet és véres háborút rendezett a Donbassban.

A történelem megismétli önmagát. Moldovában botrány merült fel egy 200 millió eurós orosz kölcsön miatt. Ennek a kölcsönnek a célja az volt, hogy biztosítsa az oroszpárti elnöknek Igor Dodon győzelmét az elnökválasztáson.

A Kreml forgatókönyvének megvalósítása a tudatos moldovai politikusok és a hétköznapi polgárok ellenzékével állt szemben, akik azonnal ellenezték a megállapodást, és számos elfogadhatatlan szempontot láttak benne.

A moldovai parlamentben a kölcsön miatt felmerült legnagyobb vitát a megállapodás kikötései okozták, amelyek szerint, hogy a hatóságoknak fel kell venniük a moldovai vállalatoknak az orosz bankoknak államilag jóváhagyott kölcsönének lejárt tartozásait. Miért van szükség erre a tételre, és milyen kölcsönöket kérhetnek a moldovai vállalatok az orosz bankoktól.

Bár az orosz pénz blokkolása még nem fejeződött be de еz egy csapást jelent a Kreml terveire. Ez egy egyértelmű bizonyíték arra, hogy az erős ellenzék és a független Alkotmánybíróság hatékony eszköz a magas szintű korrupció elleni küzdelemben, garantálja a szuverenitást és az országot a külső behatásoktól.