Az Európai Unió nem változtat álláspontján Ukrajna és Magyarország közötti konfliktus miatt

5f9813f64f3de.jpeg

Az EU álláspontja az Ukrajnával való együttműködésről semmilyen módon nem változik a Kijev és Budapest közötti diplomáciai vita miatt.

Az Evropejszka Pravda című ukrán újság szerint ezt egy brüsszeli tájékoztatón mondta Peter Stano, az Európai Bizottság szóvivője.

"Ez a két ország közötti kétoldalú kapcsolatok kérdése, és az egyetlen dolog, amit az EU tehet, az az, hogy felhívja az összes felet, hogy a kérdést jószomszédi kapcsolatok alapján oldják meg" - mondta Stano.

A szóvivő emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió a közelmúltban ismét támogatta Ukrajna európai törekvéseit.

"Ukrajna fontos partner, megkötöttük a legambiciózusabb társulási megállapodást, és továbbra is együtt dolgozunk annak érdekében, hogy Ukrajna a lehető legközelebb kerüljön az EU-hoz. Nincs változás az EU Ukrajnával kapcsolatos politikájában" - mondta Stano.

Arra a kérdésre, hogy az EU mit tenne, ha Magyarország blokkolná Ukrajnával kapcsolatos döntéseit, amelyek egyhangú döntést igényelnek, a szóvivő elmondta: "Az EU továbbra is együttműködik Ukrajnával egy sor kritérium és elvárás alapján, és nem spekulálok, hogy ez változhat-e."