Decentralizáció: a Kárpátalja regionális egyesített területi közösségeivel kapcsolatos fő kérdések

decentralizaciya_v_dejstvii_5_glavnyh_voprosov_po_otg_na_zakarpat_e_preview_medium.jpg

Szeptember 26-án a Kárpátaljai Regionális Tanács végül jóváhagyta a régió közösségeinek fejlesztési tervét. A Központi Választási Bizottság október 11-én a Kárpátalján 9 OTG-ben választásokat tervez.

Vladimir Feszkov, a decentralizáció szakértője szerint a közösségek fejlesztésének hosszú távú terve fontos, mivel ennek összhangban áll az egyesített területi közösségek (OTG) kialakítása. Amikor az állam kijelentette, hogy az egyesület önkéntes, minden közösséget olyan környezetbe helyezte, ahol megengedték maguknak, hogy egyesüljenek, de nem volt világos, hogyan kell ezt megtenni. De továbbra is nem csak közösségeket akarunk létrehozni, hanem képessé váló területi közösségeket is; ezért a helyi önkormányzat megerősítése érdekében reform folyik.

Nem csak közösségeket akarunk létrehozni, hanem képessé váló területi közösségeket is; ezért reform történik a helyi önkormányzat megerősítése érdekében.

Erre a dokumentumra azért van szükség, hogy a Minisztertanács az OGT-terveket Ukrajna egész területén kialakításához

A jóváhagyott terv szerint a kárpátaljai közösségek 60 létrehozását tervezik (bár 54 közösséget terveztek a szakértői környezetben). Ez azonban nem azt jelenti, hogy ilyen nagy számban lesznek, mert az a lényeg, hogy a közösség életképes legyen.

Az ukrán minisztertanács mindazon közösségekben hagyja jóvá ezt a tervet, amelyeknek nincs kifogása. Ez azt jelenti, hogy körülbelül 30 közösséget lehet jóváhagyni. És a más közösségek esetében a további megállapodásnak szüksége lesz.

Az önkéntes társulási törvény előírja, hogy egy egyesített területi közösség csatlakozhat a szomszédos közösséghez. Az egyéni településeket illetően az egyik közösségtől való szétválás és a másikra való áttérés csak a Verhovna Rada döntésével lehetséges. Meg kell azonban érteni, hogy ez inkább kivétel, mint helyes gyakorlat.

A kárpátaljai etnikai egyesített területi közösségekkel (pl. Magyar) kapcsolatban nincs semmi baj. Fő feladatunk az, hogy képesek legyenek egyesített területi közösségek létrehozására. Vladimir Feszkov szakértő szerint a KMKSZ frakció a legeredményesebben viselkedett a szeptember 26-i ülésen. A KMKSZ nem a párt vagy a frakció kívánságára hívta fel a figyelmet, hanem arra, amit a társadalom akarta, és valóban ok van a kapacitásról beszélni.

A közösségben való egyesülés nem csak gazdasági mutató, hanem az etnikai, történelmi tényezőket is figyelembe veszik. Nem valószínű, hogy ez egy feszült helyzetet veszélyeztet-e a szeparatizmusra. Például másfél ezer falu volt, nyolc ezer közösséggel rendelkezik. Megváltoztatja ez a fej hatalmát? A törvény egy. Az Egyesült területi közösségeknek joguk van olyan döntéseket hozni, amelyek a hatáskörébe tartoznak. Ha túllépik a hatásköröket - ez az oka a bűnüldöző szervek munkájának És ez vonatkozik minden egyesített területi közösségre.