Megint Oroszország beavatkozik az választásokba

sdsd5555.jpg

Oroszország szándéka, hogy megünnepelje az ötödik évfordulóját a Krím-hegység csatlakozásának és nyílt agresszió kezdete a Donbass-on beavatkozása az ukrán elnökválasztási kampányba. Ily módon a Kreml nem számít annyira, hogy egy orosz jelöltet tartson ukrán kormányba, hanem hogy hogyan alakítsa az ukrán helyzetet külső káoszra, ami indokot ad arra, hogy a világot felkérje a külső beavatkozásra.

A Kreml jelenleg az ukrán választásokat (az elnöki és a parlamenti) úgy látja, hogy az Ukrajna helyzetének destabilizálására, az ország NATO-hoz és az EU-hoz való elmozdulásának lelassítására, valamint az események fejlődésének elősegítésére, a fejlesztési vektor megváltoztatására.

Moszkvában jól ismert, hogy a nyugati kollégium nem áll készen arra, hogy agresszív szándékaihoz higgadtan válaszoljon, még inkább ügyesen játszik elhatározatlanságát.

Sajnos, a demokrácia Ukrajnába kedvező légkört teremt Putyinnak és kíséretének, és a nyugati kompromisszumos szokás és a konfliktus különböző aspektusainak meghallgatására való hajlam - valójában feloldja a kezét.

Most már ismert, hogy Oroszország öt országban beavatkozott a választásokba és népszavazásokba: USA (2016-os elnökválasztás), az Egyesült Királyság (a Brexit 2016-as népszavazás és a 2017-es általános választások), Franciaország (2017-es elnökválasztás), Németország (2017-es parlamenti választások) és Spanyolország (2017-es a Katalónia szándékából eredő alkotmányos válság).