Az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének főtitkára, Jens Stoltenberg meg van győződve arról, hogy Ukrajna a NATO tagja lesz

zelen-nato4.jpg

A NATO-Ukrajna Bizottság ülésén a felek megállapodtak egy aktualizált, összevont projektcsomagban.

Jens Stoltenberg hangsúlyozta, hogy a szövetség soha nem ismeri el Oroszország Krím-félsziget illegális annektálását.

"A NATO támogatja Ukrajna szuverenitását és területi integritását; soha nem ismeri el a Krím Oroszország általi illegális annektálását. Elítéljük Oroszország agresszív tevékenységeit a Fekete-tenger térségében" - mondta Stoltenberg.

Ukrajna és az Észak-atlanti Szövetség közös gyakorlatokat tart a Fekete-tengeren. A pontos dátumot azonban még nem adták meg. Zelenszky hangsúlyozta a kiberbiztonsági együttműködés szükségességét a NATO-val.

Ami a norman formátumot illeti, Zelenszky elmondta, hogy Ukrajna a maga részéről teljesíti a „Norman négy” országok vezetõinek találkozójának feltételeit.

Jens Stoltenberg emlékeztette Ukrajnát a Velencei Kisebbségi Jogi Bizottság ajánlásainak végrehajtásának szükségességére.

Megállapította, hogy a kisebbségi kérdések folyamatos aggodalomra adnak okot a NATO-tagország számára. A főtitkár hozzátette, hogy a Velencei Bizottság ajánlásainak végrehajtása Ukrajnától függ, és azt mondta, hogy meghallotta az ukrán oldalt a 7 ajánlás közül 6 végrehajtásáról.

Arra a kérdésre, hogy a szövetség Ukrajnát „szürke zónává” hagyja-e Oroszország és Európa között, a NATO főtitkára elmondta, hogy Ukrajna partner. Ezen felül Stoltenberg elmondta, hogy míg Ukrajna nem tagja a NATO teljes jogú tagjának, a szövetség továbbra is az országgal folytatott erős és erőteljes együttmüködés támogatója.